Süleyman Demirel Üniversitesi Proje Ofisi Faaliyet Raporu

Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı bünyesinde, 2024 yılı başında faaliyetlerine başlamış olan Tıp Fakültesi Proje Ofisi'nin 16.05.2024 tarihinde başlayan “I. Proje ve Bilim Günleri” etkinliğinde 27 adet poster sunumu, 22 adet sözel sunum kaydı alınmıştır. Tüm bu projelerin hakem değerlendirmeleri, kayıtlarının tutulması ve basım işlemlerinde koordinasyon birimi proje ofisi olmuştur. Ayrıca şehir dışından gelen davetli konuşmacıların disiplinler arası çalışmaların önemi ve bu çalışmalarda mühendislik bilim alanı ile birlikte neler yapılabileceği konusunda öğrenciler bilgilendirilmiştir. Böylece lisans öğrencileri, yüksek lisans, doktora öğrencileri ve öğretim üyeleri sağlık alanında mevcut gelişmeleri, trendleri öğrenme fırsatı bulurken lisans düzeyinde başlayan proje faaliyetlerinin kariyerleri boyunca araştırmacılara sağlayacağı faydalar konusunda da bilgi sahibi olmuşlardır.

Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Proje Ofisi faaliyetine başladıktan sonra 7 adet TÜSEB-B, 1 adet 1002, 9 adet BAP tez ve 8 adet ABP projelerine başvuru yapılmıştır. Ayrıca fakültemize ait öğretim üyeleri ve çalışanlar tarafından verilmiş 2 adet patent, 7 adet faydalı model başvurusu yapılmıştır. Bunlardan üçü tescil edilmiş olup diğerleri beklenmektedir. SDÜ Tıp Fakültesi araştırmacılarının bilimsel faaliyetlerinin fikri mülkiyet hakkı olarak tescillenmesi bu faaliyetlerin ekonomik olarak hem üniversiteye hem de araştırmacılarına kazanç sağlaması anlamına gelmektedir. Proje ofisi bu faaliyetlerini artan bir ivmeyle hızlandırmaya başlamıştır.

Aşağıda listelenen bu başvurular araştırmacılara ışık tutacak trendleri göstermektedir:

1-KAN BEYİN BARİYERİNİN AÇILMASINI VE KONTROLÜNÜ SAĞLAYAN CİHAZ

Buluş, kan beyin bariyerinin açan ve kontrolünü sağlayan başlık gövdesi yapılanmalı cihaz olup, elektrik alanlar ile ilgili tedavi kullanımları özellikle beyin tümörü gibi ciddi hastalıklarda veya menenjit gibi daha sık karşılaşılan hastalıklarda kullanımına yönelik bir cihazdır ve kan beyin bariyerini geçmesi gereken her ilaç için kullanılabilen, her hastalıkta kullanımı mümkün olan, lokal uygulama nedeniyle diğer organlara herhangi bir etkisinin olmamasını sağlayan, uygulanan bölgede sıcaklık artışı meydana getirmeme avantajını sağlayan cihaz ile ilgilidir.

2-BASI YARASI BAKIM, TEDAVİ VE ÖNLEME CİHAZI

Yatan hastalarda hasta başı sabit ya da ayrı olarak kullanılabilen, bası (yatak/basınç) yarası olan hastalarda ya da olmaya müsait yatalak hastalarda kullanılmak üzere hastanın pansuman ya da tedavi için hareket ettirilmesine duyulan ihtiyacı ortadan kaldırarak hastaya dokunmadan ve ısı artışına sebep olmadan yalnızca hedef yara dokusu ile etkileşim sağlayan, rutin uygulanması mümkün olan darbeli elektrik alan sağlayan, bir sabit levha, bir metal elektrot  ve kontrol ünitesi içeren tercihen ahşap ve/veya PVC plastikten mamul yatak kasasına konumlandırılarak referans elektrot ile aktif elektrot arasında paralel şekilde hastaya darbeli elektrik alan sağlayarak yaraların bakımını, önlenmesini veya tedavisini sağlayan cihaz olmasıdır.

3-ORGAN BANYOSU MAKİNESİ

Buluş, organ özellikle doku yapılanmalarının yaşamsal faaliyetlerine zarar vermeden temizlenmelerini, muhafaza edilmelerini ve kontrol edilmelerini sağlamak üzere ortaya konan banyo makinesi olup, dokular için gerekli olan sıvıların ısıtılmasını sağlamak üzere sıvı ısıtma odası, herhangi bir sebepten dolayı, dokunu içerisine dokunun yer aldığı küme yapılanmasının içerisine sıvı sızması olması durumunda dokunun yaşamsal faaliyetlerini kaybetmeye başlamadan önce söz konusu sıvının tahliye edilmesini sağlamak ve tekrar sıvı ısıtma deposuna  kazandırmak üzere sıvı tahliye kanalı , solüsyon deposunda yer alan ve dokunun yaşamsal faaliyetlerini sürdürmek üzere dokunun  cinsine, türüne ve özelliğine göre hazırlanmış sıvının dokuya  ulaştırılmasını sağlamak üzere sıvı nakil kanalı  ve kontrol ünitesinden  meydana gelmektedir.

4-FLOW ENHANCER CİHAZI

Abdominal bölgeye uygulanabilen, anne ile fetüs arasındaki kanlanmanın (beslenmenin) yetersiz kalması durumunda ya da gebelikte meydana gelebilecek preeklampsiye bağlı uteroplasental yetmezlik durumlarında gelişimin ilaçsız devam ettirilebilmesi, ilaçsız tedavi alternatifi sağlanması, radyofrekans (RF) ve darbeli manyetik alanın (DMA) vazodilatör etkisinden faydalanılarak preeklampsinin önlenmesi ve tedavisinde kullanılan aplikatörler, besleme soketi  ve bir kemer kısımlarından oluşan Flow Enhancer cihazı  ile ilgilidir.

5- BİR SOĞUK İŞLEM DÜZENEĞİ

Buluş, hayvan deneyleri esnasında işlem gören hayvana ait dokuların porsiyonlanarak saklanması ve dokuların birbirine karışmaması ve taşınması, hayvandan alınan kan ve benzeri sıvı materyallerin de taşınması ve korunması için geliştirilmiş deneylerde standardizasyon sağlanmasına yardımcı bir soğuk işlem düzeneği ile ilgilidir. Buluş konusu soğuk işlem düzeneği preklinik çalışmalarda hayvan deneyi çalışmaları için olup, soğuk saklamalı ve taşımalı bir sistem olmasıyla hayvandan alınan dokunun her bölgesine eşit oranda soğuk etki sağlaması sayesinde taşınma sırasında doku üzerinde oluşabilecek olan bir travmanın veya yapılacak olan analizleri değiştirebilecek eksternal faktörlerin de önlenmesi ile ilgilidir.

6-MANYETİK EREKTÖR CİHAZI

In vitro olarak temas etmeden ve kimyasal içermeden uygulanan bölgede damar yapısının en iç tabakası olan endotel tabakasından endotelyal nitrik oksit sentaz aracılığı ile nitrik oksit üretimini artıran, uygulandığı bölgede dokunun kanlanmasını arttıran ayrıca in vitro etkinlik sayesinde tekrarlı kullanım imkânı ve portabl olarak da kullanılabilirliği sağlayan, darbeli elektromanyetik alan (DMA) ile uygulandığı bölgedeki vazodilatasyona katkı sağlayan, vasküler endotel büyüme faktörü gibi doku büyüme faktörlerinin sentezini arttıran, ağrılı uyaranlara neden olmayan, düşük maliyetli, gücü, frekansı ve süresi ayarlanabilen manyetik erektör cihazı ile ilgilidir.

 

7-MANYETİK SEREBROVASKÜLER VAZODİLATASYON CİHAZI

Buluş; radyofrekans elektromanyetik alan (RF-EMA) aracılığıyla beyin dokusunda yaygın bir vazodilatasyonun, darbeli manyetik alan (DMA) aracılığı ile de istenilen bölgede lokal vazodilatasyonun yapılmasını ve bu kombine etkinin kemik arkasına yayılmasını sağlayan, cihazın (kafatası ile etkileşimini sağlayan kafatası yapısına uygun aplikatör, teleskopik özellikte gövde , bahsedilen gövde  ile bağlantılı kafatası yapısına uygun forma sahip içerisinde bahsedilen aplikatörü barındıran başlık  ve gelen elektriğin/elektronik sinyalin kontrol edilmesini, elektromanyetik alan ve/veya darbeli manyetik alan uygulama parametrelerinin ayarlanmasını sağlayan en az bir adet kontrol ünitesi unsurlarından oluşan cihaz  ile ilgilidir.

8-KAROTİS ARTER VAZODİLATASYON CİHAZI

Boyun bölgesinde bulunan karotis arterin tıkanıklığı gibi durumlarda, ilaç tedavisine ek olarak gerek evde veya acil serviste kullanılabilen, boyun kısmının iç yüzeyinde olan karotis arterin sağlam olan endotel tabakasında endotelyal nitrik oksit sentaz aracılı nitrik oksit üretimi arttıran, ayarlanabilir güç devreleri sayesinde aralıklı ya da devamlı çalışma fonksiyonu seçimleri ile her hasta için belirli sürelerde uygulanabilir özellikte olan, hastanın periferik kan damarlarına etki etmeden sadece lezyon bölgesine etki eden, olası nitrat kullanımının kontraendike olduğu durumlarda da kullanılabilen, boyun damarlarında meydana gelen daralmalara sekonder beyin dokusunda meydana gelebilecek kanlanma azalmasını engellemeyi sağlayan, aplikatör boyunluğun  esnek yapıda olması sayesinde uzun süre uygulama bölgesinde tutabilen, darbeli manyetik alan (DMA) içeren bir karotis arter vazodilatasyon cihazı sağlanması ile ilgilidir.

9-MANYETİK IMPLANTÖR CİHAZI

Buluş konusu, diş hekimliğinde çene kemiğine uygulanan titanyumdan imal edilmiş vida görünümlü kök şeklindeki dental implantların kemiğe kaynamasının beklenmesi sırasında iyileştirmeyi hızlandıran bir manyetik implantör cihazı  olup, uygun darbeli manyetik alan (DMA) etkisi ile sayesinde nitrik oksit (NO) salınımını arttırarak tedavi sürecinin hücresel olarak hızlandırılması ile ilgilidir. Buluş, darbeli manyetik alan etkisi sayesinde klinik çalışmalarda ek tedavi masraflarının önüne geçilmesi, komplikasyonların önlenmesi, kolay uygulanabilir özelliği ile ağrısız bir tedavi seçeneği sunulması ile ilgilidir.

Yayın Tarihi: 29/05/2024
Okunma Sayısı: 365