Süleyman Demirel Üniversitesi Kız Öğrencilerinin Meme Kanseri Bilgi ve Korunma Davranışları ve Meme Kanseri ve Meme Öz Muayenesi Eğitimlerinin Etkisi Projesi

 

Başlama Tarihi:
22 Ekim 2024 Salı tarihinde üniversite içinden seçilen 2 fakülteden biri olan İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi’nde başlayacak olan projemiz, Kasım-Aralık boyunca devam edecektir.

Tanıtım:
Proje, T.C. Süleyman Demirel Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından desteklenen, TSTK-2024-9502 No'lu "Süleyman Demirel Üniversitesi Kız Öğrencilerinin Meme Kanseri Bilgi ve Korunma Davranışları ve Meme Kanseri ve Meme Öz Muayenesi Eğitimlerinin Etkisi" başlıklı toplumsal katkı projesidir.
Bu projenin amacı; Süleyman Demirel Üniversitesinde (SDÜ) eğitim gören kız öğrencilere verilecek eğitimlerle, meme kanseri bilgi düzeyinin artırılması, kendi kendine meme muayenesi/meme öz muayenesi (Breast Self Examining, BSE) bilgi ve becerisi kazandırılması ve sağlık inanç modeli üzerinden meme kanserinden korunma davranışlarının değerlendirilmesi ve geliştirilmesidir.

Projenin hedefleri;
(1) Kız öğrencilere verilecek eğitimler yoluyla meme kanseri konusunda bilgi düzeylerinin
artırılması,
(2) Kız öğrencilere verilecek uygulamalı eğitimler yoluyla, erken tanıda önemli yeri olan BSE bilgi ve
becerisinin kazandırılması,
(3) Meme Kanseri Taramalarında Champion’un Sağlık İnanç Modeli Ölçeği ile koruyucu
davranışlara etki eden (engel olan) alt boyutların belirlenmesi,
(4) Meme kanseri ve BSE eğitimi sonrası sağlık inanç modelinin olumlu yönde gelişmesidir.

Projenin beklenen çıktısı, meme kanseri konusunda farkındalığı artmış kız öğrenciler, gerek
öğrendikleri ve beceri kazandıkları BSE ile kendilerini düzenli olarak muayene ederek ve gerekse ilerleyen yaşlarda yaptıracakları tarama yöntemleri ile gerekli kontrollerini yaptırabilecek, böylece gelişebilecek olası bir meme kanseri durumunda erken tanı almaları sağlanmış olacaktır. Meme kanserinde erken tanı diğer kanser türlerinde olduğu gibi tedavi ve hayatta kalma şansını artırmaktadır. Bu nedenle uzun vadede, projeden beklenen çıktının yaygın etkisi olarak, meme kanseri ve BSE konusunda farkındalığı artmış kız öğrencilerin, yaşam boyu erken tanı ve ikincil korunma anlamında avantajlı bireyler olarak yaşamlarını sürdürmeleri sağlanmış olacaktır.

Farkındalığı artmış kız öğrenciler yalnızca kendilerini ikincil korumakla kalmayacak, aynı zamanda yakın çevreye olan yaygın etki ile ailesindeki diğer kadınların da meme kanseri konusunda farkındalık kazanmalarını sağlayabileceklerdir.

Yayın Tarihi: 21/10/2024
Okunma Sayısı: 133