Öğrencilerimiz Müze Çalışmalarına Katılacak

Dönem-3 öğrencilerimizden oluşan “Tıp Tarihi ve Etik” Proje Grubundaki öğrenclerimiz teknik inceleme gezisi kapsamında Burdur Arkeoloji Müzesi ile Doğa Tarihi Müzesini ziyaret ettiler.

Burdur Arkeoloji Müzesi Sergi Salonunda Hacılar, Kuruçay, Höyücek Höyükleri ile Boubon, Kibyra ve Sagalassos kazılarından çıkartılan M.Ö. 7 binlerden günümüze yani yaklaşık 9 bin yıllık bir geçmişin kültür ve tarih mirasını yerinde görme fırsatını buldular.

Dönem-3 öğrencilerimiz özellikle mitolojideki sağlık tanrısı Asklepion, onun kızı ve temizlik tanrıçası kabul edilen Hygia (Hijyen) heykelleri, kazılarda çıkartılan cerrahi aletler ve betimlenen gladyatör dövüşlerindeki cerrahi yaralanmalar ile yakından ilgilendiler.

Öğrencilerimiz Sergi Salonunun ardından Burdur Müzesi bünyesinde yer alan Araştırma Kütüphanesine geçtiler. Burada bulunan eski ve yeni harfli Türkçe eserler hakkında bilgi alan öğrencilerimiz özellikle ilk cildinden itibaren tüm sayıları bulunan ve muhafaza edilen Türk Tarih Kurumu yayını olan “Belleten” dergisindeki tıp tarihi ve tıp konulu çalışmaları incelediler.

Burdur Arkeoloji Müzesinden sonra Doğa Tarihi Müzesini ziyaret eden öğrencilerimiz sergi materyalini oluşturan yaklaşık 2.5 – 2 milyon yıl öncesine uzanan tarihi mirası görme ve onlar hakkında bilgi edinme fırsatı buldular. Müzede yer alan soyu tükenmiş karasal omurgalı memeli hayvanlardan Mammuthus meridionalise (güney filine) ait örnekler öğrencilerimizin ilgisini çeken örneklerin başında yer aldı.

 

Geziye katılan Dönem-3 öğrencilerimiz Melisa Kök, Hakan İlbeği, Melin Güven, Refik Erdem Karakulak, Hamza Gavcar, Azmi Yüksel, Cemre Kotan, Efekan Özer, Taylan Palamut, Serra Beyoğlu ve Beyza Turan; “Zorlu ve yoğun geçen bir tıp eğitimi sürecinde böyle bir teknik inceleme gezisine katıldıkları için çok mutlu olduklarını, geçmişten günümüze tıp tarihinde yaşanan gelişmeleri müze ziyaretleri ile inceledikleri eserlerde görmüş olmalarının çok heyecan verici olduğunu ve bu tip faaliyetlerin devam etmesini dilediklerini” söylediler. 

Tıp Tarihi ve Etik Proje Grubu Danışman Hocası Dr. Öğr. Üyesi Fuat İnce de “Teorik derslerde anlatılan konuların müze ve ören yerlerine yapılacak ziyaretlerle pekiştirmeyi amaçladıklarını” söyleyerek  “Göstermiş oldukları misafirperverlikten dolayı Burdur Müzesi Yönetimine ve tüm personeline teşekkür ederiz” dedi.

Teknik inceleme gezisi kapsamında Müze Yönetimi ile yapılan görüşmede gerekli izin ve onay süreçlerini müteakip Üniversitemiz Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Proje Grubunun müze envanterinde yer alan tıp tarihi eserleri hakkında çalışma ve yayınlar yapmaları, projeler hazırlamaları, gözlemci olarak kazı yerlerini ziyaret etmeleri ve müze çalışmalarına katılmaları gibi hususlarda mutabık kalındı.

Yayın Tarihi: 20/02/2024
Okunma Sayısı: 576