Isparta Geneli Bağımlılık Düzeyi Ölçüm Çalışması Valilikte Sunuldu.

Isparta Valiliği’nde, Vali Abdullah Erin başkanlığında düzenlenen 2025 Yılı 3. Bağımlılıkla Mücadele İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda; Isparta genelinde yapılan ve bağımlılık düzeyini ölçen bilimsel çalışmanın sonucu, Fakültemiz Biyoistatistik ve Tıbbi Bilişim Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Adnan Karaibrahimoğlu tarafından katılımcılarla paylaşıldı.
Isparta Valiliği Bağımlılıkla Mücadele ve Koordinasyon Merkezi (BAMKOM), Süleyman Demirel Üniversitesi ve kamu kurumlarının destekleriyle gerçekleştirilen anket çalışması sonucunda; Isparta’nın bağımlılık yapan maddelerin herhangi bir türünde kullanım oranı açısından Türkiye birincisi olmadığı belirlendi. Verilere göre bu oran, Türkiye ortalaması olan %2,6’nın da altında çıktı.

Anket çalışmasını yürüten Doç. Dr. Adnan Karaibrahimoğlu ise şunları kaydetti:
“Üniversitemiz Tıp Fakültesi hocalarımızla beraber, bilimsel anlamda çok büyük bir örneklemle, Dünya Sağlık Örgütü’nün geliştirmiş olduğu ASIST ölçeğini uygulamak üzere bir çalışma gerçekleştirdik.
Oldukça kesitsel tarzda ve tamamen bilimsel yöntemlere göre hazırlanmış olan örneklerimizle, yaklaşık 7.200 katılımcıyla çalışmamızı tamamladık. Bunun sonucunda, Türkiye ortalaması %2,6 iken; biz Isparta genelinde daha düşük, ortalamaya yakın bir kullanım sıklığı elde ettik. Bu da çalışmamızın geçerli ve güvenilir olduğunu göstermektedir.
Büyük bir örneklemle tüm Isparta’nın sonucunu bilimsel olarak ortaya koymuş bulunuyoruz. Böylece Isparta’nın, bazı çevrelerde iddia edilen ve verilerin de göstermediği değerlere hiçbir zaman ulaşmadığını ispatlamış olduk.
Isparta’mızın madde bağımlılığı ve kullanım sıklığı, Türkiye ortalamasının çok altındadır. Bunu özellikle vurgulamak isterim.” dedi.

Yayın Tarihi: 04/11/2025
Okunma Sayısı: 127