Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı

Dr. Öğr. Üyesi Ümran A.SEZER
umransezer@sdu.edu.tr

TARİHÇE

Farmakoloji Anabilim Dalı 1996-1997 öğretim yılında Yrd. Doç. Dr. Ekrem Çiçek tarafından kurulmuştur. 2018 yılı itibari ile dünyada alanında iyi olan benzer anabilim dalı modellerini inceleyerek,  İlaç ve tıbbi cihaz alanında önemli çalışmalara destek vermek ve gerçekleştirmek amacı ile yeniden yapılanmıştır. Anabilim Dalımızda şu anda 5 öğretim üyesi görev yapmaktadır.

EĞİTİM

Anabilim Dalımızda Tıpta Uzmanlık, Yüksek Lisans ve Doktora süreçlerinde eğitim verilmektedir. Farklı disiplinlerden kabul edilen lisansüstü öğrenciler, ders programlarındaki bilimsel hazırlık içerikli derslerden başarılı olmaları durumunda tez çalışmalarına başlayabilmektedirler.
ANABİLİM DALI ÇALIŞMA ALANLARI

Anabilim bilim dalımız ilaç ve tıbbi cihaz alanında, modern ilaç ARGE sinin ihtiyaç duyduğu interdisipliner çalışma modeli çerçevesinde gerek kendi anabilim dalı içindeki öğretim üyelerinin çeşitlilik gösteren uzmanlıkları, gerekse de diğer bölümlerde benzer alanda çalışan öğretim üyelerinin katılımı ile kapsamlı bir şekilde çalışmalar yürütmektedir.
İlgili öğretim üyelerinin, rejeneratif farmakoloji, ekstrasellüler matriks benzeri peptidler, büyüme faktörleri içeren iskele yapı uygulamaları, biyolojik aktivite özelliği olan maddelerin sentezi, bitkisel tıbbi ürünler, hedef odaklı ilaçların yönlendirilmesi, myokardial iskemi reperfizyon,toksikoloji ve preklinik farmakolojide ilaçların ve  çeşitli gıdaların etkinliklerinin ve etkilerinin değerlendirilmesi konularında devam eden ve tamamlanmış çalışmaları bulunmaktadır.
Anabilim dalımız önümüzdeki yıllarda Avrupa Birliği Tıbbi Cihaz Regülasyonu (European Union Medical Device Regulation - MDR) kapsamında zorunlu hale gelecek olan klinik araştırmalar çerçevesinde araştırma alanlarımızla ilgili yeni veya muadil tıbbi cihazların iyi klinik uygulamalarında firmalarımıza destek olabilmek için altyapı oluşturma çalışmaları içindedir.

OLANAKLARI

Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Tıp Fakültesi bünyesinde İzole Organ Banyosunun yer aldığı farmakoloji laboratuvarı ve Yenilikçi Teknolojiler Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde faaliyet gösteren ve kapsamlı bir donanıma sahip olan İlaç, Tıbbi Cihaz ve Dermokozmetik (İDAL) laboratuvarlarında çalışmalar yürütmektedir. Anabilim dalımız YÖK 100/2000 doktora programı ve çeşitli TÜBİTAK, AB ve sanayi ortaklı projelerde öğrencilere burs imkanı sunabilmektedir.

Yayın Tarihi: 28/03/2012